Menu
Greek English German Italian

ΛΕΣΒΟΣ: ΑΓΡΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Στη Μυτιλήνη, το νησί των μανιταριών, μπορείτε να φτιάξετε τις ωραιότερες αναμνήσεις. Η μυρωδιά του ούζου, μια εικόνα από τα ελαιόδεντρα, η μαύρη άμμος, μια επίσκεψη στο απολιθωμένο δάσος, οι πίνακες του Θεόφιλου, το φυσικό υδρομασάζ στα ιαματικά λουτρά. 

Οι μοναδικές εναλλαγές των εικόνων -από το σεληνιακό τοπίο στα δυτικά μέχρι τον απέραντο ελαιώνα των 11 εκατομμυρίων ριζών στο νότο (κυρίως) - κάνουν τη Λέσβο ιδανικό νησί για διακοπές. «Ίδιο πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους» χαρακτήρισε ο Οδυσσέας Ελύτης την πανέμορφη πατρίδα του, που δεσπόζει στο ανατολικό Αιγαίο, μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια.

Η Λέσβος ακριβώς εξαιτίας της ποικιλίας των επιμέρους οικοσυστημάτων και της βλάστησης καθώς και του ήπιου κλίματός της φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξη ποικίλων μορφών μυκητοχλωρίδας. Περπατήστε λοιπόν σε αυτούς τους βιότοπους.

Η Λέσβος, το τρίτο νησί σε μέγεθος του Αιγαίου, το έβδομο της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία οικοσυστημάτων. Φιλοξενεί μια πλειάδα φυτών και ζώων πολλά από αυτά είναι σπάνια και γι’αυτό το νησί τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης για τον λεγόμενο οικοτουρισμό. Περιηγητές και επιστήμονες έρχονται να μελετήσουν πουλιά και φυτά, έντομα και θηλαστικά.

Read more...

Γλυκές Συνταγές Λέσβου - Aμυγδαλωτά κοσμήματα

Στη Μυτιλήνη, τα Αμυγδαλωτά  ή " Γεμάτα" όπως τα λένε, είναι το γλυκό κέρασμα του Γάμου και κάθε χαράς.
Κάτι που συνηθίζεται στα περισσότερα νησιά μας.
Ο στολισμός τους όμως εδώ είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος.
 Μικρά κοσμήματα που τα θυμάμαι απο τη
γιαγιά μου. Και η τέχνη συνεχίζεται μέχρι σήμερα, από τις γυναίκες του Χωριού.
Ο συνεταιρισμός γυναικών Φίλιας Λέσβου φτιάχνει καθημερινά, Αμυγδαλωτά που στέλνονται σε Αθηνα
Αμερική και σ΄ολο το κόσμο . Απο κεί πήρα και τη συνταγή που θα σας δώσω. 
 

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλο αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1,1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ανθόνερο
  • νερό ( όσο είναι το μπώλ της ζάχαρης)
  • Αχνη για το πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε το αμύγδαλο στο Multi  να γίνει ψιλοκομμένο.
Βράστε το νερό  με τη ζάχαρη μέχρι να δέσει και
να γίνει σιρόπι όπως στα γλυκά του κουταλιού
Βγάλτε τη καρσαρόλα απο την φωτιά και ρίξτε λίγο- λίγο το αμύγδαλο ανακατεύοντας με τρυπητή κουτάλα. Ανακατέψτε  καλά  ώστε να γίνει ομειογενές μείγμα (σαν χειλός).
Ξαναβάλτε  τη κατσαρόλα σε μέτρια  φωτιά  και ανακατέψτε μέχρι να πήξει. Θέλει προσοχή να μην κολλήσει.
Πρός το τέλος προσθέστε και το ανθόνερο.
Δοκιμάστε ρίχνοντας  μια μικρή κουταλιά  πάνω σε ζάχαρη άχνη.  Θα πρέπει  αφού κρυώσει να πλάθεται και να στέκεται.
Διαφορετικά θέλει κι άλλο λίγο ψήσιμο.
Όταν κρυώσει βάλτε ζάχαρη άχνη σε μία επιφάνεια. Ρίχνετε μικρές κουταλιές απο το μίγμα και πλάθετε σε ότι σχήμα θέλετε.
http://www.sugarflowerscreations.com/
Read more...

Η ιστορία της λαγάνας

Το παραδοσιακό  έθιμο της λαγάνας παίζει  πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς  Δευτέρας. Με αφορ­μή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την ιστορία της, που χάνεται στους αιώνες. 

Η λαγάνα  είναι άζυμος άρτος ,δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Τέτοιος άρτος πρόχειρος εχρησιμοποιήθη από τους  Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαικό  Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Read more...
Subscribe to this RSS feed

Ακολούθησέ μας