Σύλλογοι, Σωματεία και Οργανώσεις Άντισσας... (Μέρος 1ο)
- Written by Super User
- Be the first to comment!

Της Βάγιας Καρίνου
Αγάπησα και θαύμασα πιο πολύ το χωριό μου ,την Άντισσα, όταν μετά μια συζήτηση με έναν φίλο Αντισσαίο και με την αμέριστη βοήθεια της κ. Άννας Γλινού , υπεύθυνης των Γενικών Αρχείων του κράτους στη Μυτιλήνη, έφτασε στα χέρια μου ένα εκπληκτικό αρχείο συλλόγων, σωματείων και οργανώσεων που υπήρχαν στην Άντισσα από το 1927.
1927 ιδρύεται στην Άντισσα πρώτος γεωργοκτηνοτροφικός πιστωτικός συνεταιρισμός. Σαν πρώτο όμως μέρος θα ασχοληθούμε με Συλλόγους και Σωματεία που είχαν σαν σκοπό την πνευματική καλλιέργεια και την ηθική και υλική υποστήριξη των χωριανών πέρα από την επαγγελματική τους ιδιότητα.
1928 ιδρύεται στην Άντισσα σύλλογος με την επωνυμία Λαϊκή Πολιτική Οργάνωση με σκοπό 1) εμπέδωση Λαϊκής Πολιτικής Συνείδησης και 2)τη συμβολή στην πολιτική εξυγίανση του τόπου και πάνω απ’όλα την άρση διακρίσεων γηγενών και προσφύγων με σκοπό το δίκιο του αδικημένου.Αυτό το δίκιο ο σύλλογος ήταν έτοιμος να προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο .
Την ίδια χρονιά γεννιέται ο παππούς του σημερινού Πολιτιστικού Συλλόγου Άντισσα “ο Τέρπανδρος“. Ονομάζεται Προοδευτικός Σύλλογος Αντίσσης, του οποίου σκοπός είναι η ηθική, πνευματική, αισθητική και σωματική διάπλασις των νέων, με πρώτο μέλημα την ίδρυση μιας πλούσιας βιβλιοθήκης. Δημιουργία ακόμα λέσχης όπου δίδονταν διάφορες διαλέξεις επιστημονικές κ.α. Ιδρύεται επίσης φιλαρμονική όπου ο σύλλογος επιδοτούσε τα μέλη του με 30% επί των διδάκτρων προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη μουσική κατάρτιση 3 ενγχώρδων μουσικών οργάνων. Δυστυχώς το έργο του βραχύβιο καθώς διαλύθηκε με υπογραφή του Αριστείδη Κατσαρού ανθυπομοίραρχου, τότε Διοικητή της Υποδιοικησεως Αντίσσης το 1933.
1928 η Ελλάδα με την επάνοδο του Βενιζέλου είχε μόλις αρχίσει να οργανώνεται με τη δημιουργία της Τράπεζας της Ελλάδος, της Αγροτικής Τράπεζας και το συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και με πολλά ακόμα σημαντικότατα έργα της κυβέρνησης Βενιζέλου.
Δύο χρόνια μετά ιδρύεται ο πρώτος γυναικείος σύλλογος στην Άντισσα με το όνομα “η Ομόνοια”, θα ήθελα να πω πρόγονος του σημερινού γυναικείου συνεταιρισμού αν υπήρχε ακόμα σήμερα στην Άντισσα... Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων που πέρα της Χριστιανικής ανάπτυξης των μελών του σκοπός του ήταν με κάθε τρόπο ηθική και υλική υποστήριξη της σπουδάζουσας νεολαίας της εποχής, καθώς και η υποστήριξη των σχολικών μονάδων και των Εκκλησιών του χωριού. Η υποστήριξη δε στους μαθητές γινόταν με παροχή βιβλίων αλλά και με παροχή ειδών υπόδησης και επενδύσης ( παπούτσια και ρούχα).Στα σχολεία και τις Εκκλησίες δίνονταν διάφορα απαραίτητα ή αναγκαία και χρήσιμα ( σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου ) όργανα, αντικείμενα κ.λ.π είδη για την καλή λειτουργία τους.
Την ίδια χρονιά που οι Αντισσαίες ήταν τόσο ενεργές στην πρόοδο του χωριού, η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα γινόταν πιο ισχυρή με την κυριαρχία των φιλελευθέρων φεμινιστριών, με τα πρώτα περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα ψήφου που έδωσε ο Βενιζέλος στις γυναίκες. Δικαίωμα ψήφου είχαν οι μορφωμένες γυναίκες άνω των 30 ετών σε μια εποχή που το 70% των Ελληνίδων ήταν αναλφάβητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι σύλλογοι οργανώθηκαν όταν κοινοτάρχης στην Άντισσα ήταν ο αναμορφωτής του χωριού οραματιστής Ιωάννης Φωτιάδης που με καινοτόμες για εκείνα τα χρόνια ενέργειες έκανε τα ασήμαντα Τελώνια μια ισχυρή Αντισσα. Τα δύσκολα χρονιά της Κατοχής η Άντισσα αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς απ’ όλο το νησί .
Χωρίς δυστυχώς να μπορέσω να βρω περισσότερες πληροφορίες, μια πράξη διαλύσεως του 1943 μαρτυρεί στα χρόνια της Κατοχής του 40 σύλλογο στην Άντισσα με την ονομασία Αλληλοβοηθητικη Συντεχνικη Αντίσσης “ Αγ.Σπυρίδων” .Η ύπαρξη και η ονομασία του Συλλόγου λέει πολλά από μόνη της ...
Κομμάτι πολιτισμού πολιτισμού και η οργάνωση των κυνηγών του χωριού με τη δημιουργία το 1932 Κυνηγετικού Συλλόγου Αντίσσης ,ο οποίος διαλύθηκε επίσης με υπογραφή του Διοικητή της Υποδιοικησεως Αντίσσης Αριστείδη Κατσαρού το1942 για να ξανάιδρυθει το 1955.
1955 ιδρύεται και η Χριστιανική Ένωση Κυριών και Δεσποινίδων Αντίσσης “η Θεοτόκος” . Βάση του καταστατικού φαίνεται να αποτελεί συνέχεια του προαναφερόμενου συλλόγου γυναικών “η Ομόνοια” του 1930. Πέρα από την υλική και πνευματική βοήθεια που πάρησχε στους έχοντας ανάγκη συγχωριανούς, είχε σαν κύριο μέλημα την Χριστιανική ανάπτυξη των μελών με διαλέξεις και παρακολουθήσεις κηρυγμάτων στις Εκκλησίες του χωριού.
Ηθικό ακμαίο, πνευματική δύναμη σε χρόνια δύσκολα ..
Σε επόμενο φύλλο θα ασχοληθούμε με Συλλόγους και Σωματεία που βοήθησαν στην οικονομική και επαγγελματική ανάπτυξη της Άντισσας.
Μέχρι τότε αφήστε με να καμαρώνω για την καταγωγή μου ...