Menu

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΣΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΣΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ		ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΣΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ

ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Η κοινότητα Άντισσας διαμαρτύρεται έντονα για τα πολυδαίδαλα  προβλήματα που έχουν προκύψει  λόγω της  υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών της Κοινότητας και της αδιαφορίας των υπευθύνων προκειμένου να διορθωθεί η παρούσα κατάσταση.

Η τακτική των διαφόρων φορέων, η οποία δυστυχώς φαίνεται να έχει παγιωθεί, έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση υπηρεσιών της Κοινότητας και κατ’ επέκταση υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Άντισσας και των γύρω χωριών που εξυπηρετούνται από την Κοινότητα μας.

Νιώσαμε πιο ασφαλείς όταν σύμφωνα με Φ.Ε.Κ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Αστυνομικός Σταθμός Άντισσας αναβαθμίστηκε σε Αστυνομικό Τμήμα χωρίς όμως  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει προχωρήσει στην αναγκαία και απαραίτητη στελέχωση του .Η ενίσχυση της παρουσίας της Αστυνομίας στον τόπο μας αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργεί ένα πρόγραμμα αστυνόμευσης  ικανοποιητικό για την ασφάλεια των  κατοίκων και  των επισκεπτών, λαμβάνοντας  υπόψη το γεγονός  ότι  πρόκειται για μια  Κοινότητα με ποικίλα χαρακτηριστικά, τόσο  ως  προς  τη γεωγραφική της δομή και  τις ανάγκες των κατοίκων της,  όσο  και ως  προς το πλήθος  των γύρω χωριών (Χίδηρα, Πτερούντα, Ρέμα, Βατούσα,Ερεσος, Μεσότοπος, Άγρα) και το  πλήθος των  οικισμών της υπαίθρου που διαθέτει (Λιώτα, Γαβαθά, Κάμπο) με καταγεγραμμένα κατά το παρελθόν κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή. 

Για το λόγο αυτό αναμένουμε τις σχετικές ενέργειες από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε την απόφαση της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων να υποβαθμίσει τις παρεχόμενες  προς τους κατοίκους της Κοινότητας  μας υπηρεσίες του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Άντισσας. Η εξέλιξη αυτή στο όνομα της αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, απαξιώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Άντισσας δεδομένου του ιδιαίτερου γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής, αφού παρατηρούνται υψομετρικές διαφορές και μακρινές δυσπρόσιτες αποστάσεις  για την  εξυπηρέτηση των κοινοτήτων και των κατοίκων αυτών, καθώς ο ένας και μοναδικός υπάλληλος έχει την υποχρέωση να παραλαμβάνει από το ταχυδρομείο Ερεσού την αλληλογραφία, να εκτελεί μια μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μέχρι τα Χίδηρα εκτελώντας ταυτόχρονα και χρέη διανομέα. Η χιλιομετρική απόσταση για πληρωμές και διανομή είναι μεγάλη συνεπακόλουθο αυτού να μην επιτρέπεται στον έναν και μοναδικό υπάλληλο  η σωστή διαχείριση με αποτέλεσμα η ολική δυσλειτουργία και το αναγκαίο κλείσιμο του υποκαταστήματος κάποιες μέρες της εβδομάδας. Το παρόν υποκατάστημα εξυπηρετεί επί το πλείστον αγρότες  αλλά και ανήμπορους ηλικιωμένους που αδυνατούν να μετακινηθούν πέρα της Κοινότητας μας. 

Ζητούμε από την Διοίκηση των ΕΛΤΑ την αναβάθμιση του υποκαταστήματος  ΕΛΤΑ Άντισσας  με την απαραίτητη  στελέχωση προσωπικού που θα βοηθήσει στην αναγκαία κάλυψη των αρμοδιοτήτων του.

Εικόνα αποσύνθεσης του θεσμού των ΚΕΠ παρατηρείται στην Κοινότητα μας καθώς  από το 2002 που ιδρύθηκαν τα ΚΕΠ σε όλη την Ελλάδα,  το ΚΕΠ της Άντισσας  λειτουργούσε με 3 υπαλλήλους  για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών της Άντισσας και των γειτονικών σε αυτή  χωριών (Βατούσα, Πτερούντα, Ρέμα, Χίδηρα, Σίγρι). Σήμερα εν έτη 2022 με τις ανάγκες των κατοίκων να έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της  πανδημίας του κορωνοιού  και λόγω της μετάβασης των δημοσίων υπηρεσιών  στην ηλεκτρονική εποχή, όπου όλες σχεδόν οι υπηρεσίες που αφορούν τους πολίτες έχουν μετατραπεί σε  ηλεκτρονικές στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση ηλικιωμένοι και κάτοικοι της περιοχής παρά μόνο μέσω του ΚΕΠ , υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος που εξυπηρετεί πέρα των μόνιμων κατοίκων της Άντισσας και των γειτονικών Κοινοτήτων  και τους επισκέπτες της περιοχής που τυγχάνουν της ανάγκης κάποιου δημόσιου εγγράφου της αρμοδιότητας του ΚΕΠ. Ο ένας και μοναδικός υπάλληλος σε περίπτωση ασθενείας ή νόμιμης άδειας που δικαιούται ,θα οδηγήσει σε κλείσιμο του γραφείου με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Άντισσας και των γύρω χωριών, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο των ΚΕΠ ως των σημείων επαφής των Δημοσίων υπηρεσιών με τους πολίτες, παρέχοντας υπηρεσίες μιας στάσης. Ζητάμε ως Κοινότητα Άντισσας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και  από όλους τους υφιστάμενους σε αυτό  φορείς την άμεση στελέχωση  των ΚΕΠ Άντισσας με τουλάχιστον έναν ακόμα υπάλληλο όπως ήταν από την αρχή  σχεδιασμένο να λειτουργήσει και όπως είναι στελεχωμένα αλλά ΚΕΠ του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Το Κέντρο Υγείας Άντισσας νοσεί, με αποτέλεσμα οι 5.5 χιλιάδες περίπου κάτοικοι ,που αυξάνονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο και  εξυπηρετούνται από αυτό να νιώθουν ανασφαλείς. Το σθένος των λίγων που εργάζονται εκεί και οι υπέρμετρες προσπάθειες που καταβάλλουν για την ομαλή λειτουργία του  είναι το μόνο που το κρατάει. Οι ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό είναι μεγάλες ,καθώς σήμερα εργάζονται  μόνο 2  ειδικοί  γιατροί ενώ δόθηκαν υποσχέσεις που δεν έχουν τηρηθεί μέχρι σήμερα ότι θα προκηρυχθεί και η θέση γιατρού που έφυγε με σύνταξη από τον Σεπτέμβρη. 

Όσον αφορά στους αγροτικούς γατρούς ,άμεση θα πρέπει να είναι η προκήρυξη θέσης αγροτικού γιατρού στα  Χίδηρα, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες  που οι ανάγκες των  Χιδήρων καλύπτονται μόνο από τον αγροτικό γιατρό της Βατούσας.

Άμεση είναι επίσης η ανάγκη για πρόσληψη δύο οδηγών ασθενοφόρου καθώς σήμερα με τον έναν μόνο οδηγό που υπάρχει, κάποιες εφημερίες  καλύπτονται από το Κ.Υ Καλλονής με ότι αυτό να συνεπάγεται σε κάθε κρίσιμη κατάσταση ασθενούς. Η πανδημία επιφόρτισε  το Κ.Υ Άντισσας με περισσότερες ευθύνες, υποχρεώσεις, καθήκοντα, λόγω των αναγκών και ενώ γίνονται κάποιες προσλήψεις ,αυτόματα μετακινούνται / αποσπώνται στο Κεντρικό Νοσοκομείο Βοστάνειο στη Μυτιλήνη, αφήνοντας κενές βασικές ειδικότητες  για τη λειτουργία του Κ.Υ Άντισσας. 

Όσον αφορά τον εξοπλισμό οι βιοχημικοί αναλυτές στο εργαστήριο είναι παλαιωμένοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον ούτε ανταλλακτικά στην αγορά σε περίπτωση βλάβης, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη συνέχιση ύπαρξης βιοχημικού εργαστηρίου στο Κέντρο Υγείας μας. 

Ζητάμε τέλος την άμεση στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό  προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κέντρο Υγείας μας.

Αναμένουμε ακόμα το Δήμο Δυτικής Λέσβου να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Κοινότητας μας ώστε να ετοιμαστεί ο κατάλληλος φάκελος και να προχωρήσει τελικά η υπόθεση του Γηροκομείου μας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις!

Η  Άντισσα απαιτεί από τους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για όσα αναφέρονται στην επιστολή μας προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής όχι μόνο των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΣΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΗΛ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

- ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘ. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

- Δ/ΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

2. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΤΑ

- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ

3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

- Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΠ

4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

- ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

- ΔΙΟΙΚΗΤΗ 2Η ΔΥΠΕ

5. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ

6. ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

7. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

- ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

- ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΡΝΟΥ (ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ)

- ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ(ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΚΕ)

8. ΜΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

Διαβάστε την διαμαρτυρία σε PDF

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Ακολούθησέ μας