Menu
Greek English German Italian

Νότια Λέσβος - Μαγεία σε Άντισσα, Ερεσσό και Σίγρι

Νότια Λέσβος - Μαγεία σε Άντισσα, Ερεσσό και Σίγρι

Με διαφορετικότητα που ξετρελαίνει ( λες και ξαφνικά βρίσκεσαι σε άλλο νησί! ), το ηφαιστιογενές τοπίο της νότιας Λέσβου, με τις "ήσυχες" καμπύλες του, είναι το απόλυτο κοντράστ στο "εύδενδρο" ( ολόφυτο για τους αρχαίους ) του υπόλοιπου νησιού.

Μετά την καταπράσινη ( με πλατάνια ) πλατεία της Άντισσας και όσο πλησιάζουμε στο "απολιθωμένο δάσος", ο τόπος διηγείται την ιστορία του. Αγγίζουμε τους πετρωμένους, λείους κορμούς, θαυμάζουμε τη στιλπνότητα των χρωμάτων του μοναδικού αυτού μνημείου της Φύσης, που οφείλεται ( σύμφωνα με τους ερευνητές ) σε ηφαιστειακές εκρήξεις που έγιναν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Το χωριό Σίγρι, έξι χιλιόμετρα από εδώ, είναι ένας γραφικός οικισμός μέσα σε γρανιτένιο ντεκόρ. Το μοναδικό μουσείο που απέκτησε πριν από λίγα χρόνια στεγάζει τα μοναδικά ευρήματα του απολιθωμένου δάσους.

Έπεται η Ερεσσός, ο τόπος που γέννησε τη Σαπφώ, πανέμορφη και εντυπωσιακή: με πράσινο μέσα στο μεσόγειο χωριό και στη Σκάλα Ερεσού, όπου αναπτύσσεται ο τουρισμός, αλλά και με ηφαιστειογενή βράχια τριγύρω, που προσθέτουν μυστήριο.

Η Ερεσσός, ναι, είναι τόπος για διακοπές. Για μοναδική χαλάρωση, για αποτοξίνωση, για ηρεμία. Έχει μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού: με ατέλειωτη χρυσή άμμο, που ακόμα και τον Αύγουστο δεν "πήζει"^ με κρυστάλλινα καθαρά νερά^ με μαγαζιά για φαγητό που δεν νιώθεις να σε κοροϊδεύουν^ με όμορφα μπαρ που απλώνονται πάνω σχεδόν στην παραλία και την κεντρική πλατεία.

Έχει λιγοστά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, οικογενειακό τουρισμό, αλλά και πολλούς νέους. Είναι ένας τόπος με ενέργεια μυστηριακή, που σε κατακτά γρήγορα. Συνήθως αποτελεί βάση για εκδρομές στο Σίγρι, την Άντισσα, τα γειτονικά χωριά. Οι ντόπιοι, αν το ζητήσετε, εύκολα θα σας δείξουν τα μυστικά της απόλαυσης στην περιοχή και θα σας καθοδηγήσουν. Όμορφα χωριά, μοναστήρια και εκκλησιές, απομονωμένα ταβερνάκια, ερημικές παραλίες. Και μη φύγετε από εδώ αν δεν κολυμπήσετε στη φοβερή παραλία του Χρουσού ( μόνο μην πείτε στους Ερεσσιώτες ότι η παραλία αυτή είναι καλύτερη από της Ερεσσού -σας "έφαγαν" ).

Κάποιο βραδάκι αφήστε για λίγο την παραλία και ανεβείτε στο χωριό Βατούσα. Ένα εντυπωσιακό δείγμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Λέσβου τον περασμένο αιώνα.

Εντυπωσιακά αρχοντικά, εκκλησιές μοναδικές ( δείτε το ξύλινο τέμπλο του ναού των Ταξιαρχών με απεικονίσεις παγανιστικού χαρακτήρα ) και μια αύρα παλιάς εποχής που διατηρείται ακόμα και σήμερα. Θα το καταλάβετε πιο έντονα καθώς περιδιαβαίνετε τις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου του χωριού ( Αρχοντικό Γώγου ) που στεγάζει σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες από τη ζωή της κωμόπολης και αντικείμενα λαϊκής τέχνης. 

athinorama.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Ακολούθησέ μας