Menu
Greek English German Italian

Το Σκαλοχώρι Λέσβου

Το Σκαλοχώρι Λέσβου


Παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, με πετρόχτιστα σπίτια, λιθόστρωτους δρόμους και θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Εδώ εδρεύει γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός, που παρασκευάζει γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ηδύποτα και ζυμαρικά. Επίνειο του Σκαλοχωρίου είναι το Καλό Λιμάνι, γραφικό φυσικό λιμανάκι με λίγα σπίτια.

Το Σκαλοχώρι έχει 600 περίπου κατοίκους και απέχει 58 χλμ. από την τη Μυτιλήνη. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της ελιάς, ενώ παλαιότερα ασχολούνταν και με τη συλλογή βελανιδιών, την καπνοκαλλιέργεια και τη γεωργία (δημητριακά, κηπευτικά).

Οι οικονομικές αυτές ενασχολήσεις σε σχέση με τη γεωμορφολογία του εδάφους (μεγάλες κλίσεις, πέτρινοι όγκοι, λιγοστό χώμα, έλλειψη νερού τους θερινούς μήνες) ανάγκασαν τους ανθρώπους της, για να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν κυρίως με την πέτρα πετρόχτιστα σπίτια, καλντερίμια, βρύσες, νερόμυλους, εκκλησιές, γεφύρια, στέρνες, γκιόλια, πεζούλες, σέτια, ντουβάρια και άλλα πολλά κατασκευάσματα που διαμορφώνουν και πλάθουν την χαρακτηριστική παραδοσιακή όψη του χωριού.

Μπαίνοντας στο χωριό το πρώτο που θα συναντήσεται και θα εντυπωσιαστείτε από την αρχιτεκτονική του είναι το Δημοτικό Σχολείο, που χτίστηκε το 1929 - 1932, αλλά και των σπιτιών που χτίστηκαν από πετράδες με μεράκι και σεβασμό στο χώρο.

Εντυπωσιακός είναι και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που στο εσωτερικό του διάκοσμο υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και δεσποτικός θρόνος που κατασκευάστηκαν το 1757.

Μπείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού και θαυμάστε τα υπέροχα πέτρινα σπίτια του, ενώ η κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από τον πλάτανο, είναι ιδανική για να ξεκουραστείτε μετά την βόλτα σας.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκαλοχωρίου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκαλοχωρίου από το 1924 μέχρι και σήμερα συνεχίζει το έργο ανάπτυξης και εξέλιξης του τοπικού γεωργού και κτηνοτρόφου!

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκαλοχωρίου από την ίδρυση του το 1924 και έως σήμερα έχει σαν κύριο μέλημα του να προασπίζει τα συμφέροντα των συνεταιριστών που των απαρτίζουν. Καθώς επίσης θέτει πάντα ως στόχο την ανάπτυξη της προβατοτροφίας που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας της χώρας και γενικότερα των νέων ανθρώπων του τόπου μας, εξασφαλίζοντας εισόδημα σε πολλούς κτηνοτρόφους και όχι μόνο, που δραστηριοποιούνται σε δύσβατες ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπου κανένας άλλος κλάδος δεν θα μπορούσε να αποδώσει.

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σκαλοχωρίου

Αγάπη και παράδοση στην γεύση.

Ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Σκαλοχωρίου ιδρύθηκε το 2000,από 49 γυναίκες, με τη στήριξη του Δήμου Καλλονής στην ακριτική Λέσβο.

Σκοπός του, είναι η στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος των γυναικών, η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, με συνταγές που προέρχονται από τις μαμάδες και γιαγιάδες του χωριού και χάνονται στο βάθος των αιώνων.

Η προσπάθεια βασίζεται στη συλλογική δουλειά, στο μεράκι και στη διάθεση να ξαναγευτούμε αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις.

Στόχος μας, οι πελάτες-δοκιμαστές των γεύσεων μας, να μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι.

"Μελόσταγμα"   Μελισσοκομικό Εργαστήρι

Στο Σκαλοχώρι της Λέσβου άρχισε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2007 το Μελισσοκομικό Εργαστήρι το οποίο είναι μία πρότυπη τυποποιητική μονάδα μελιού και προϊόντων κυψέλης όπως Γύρη, Βασιλικός Πολτός, Πρόπολη και Μελικερίδια.

Το Μελισσοκομικό Εργαστήρι ανοίκει στην οικογένεια του Γιάννη Καμπέρου και το μέλι που παράγει και τυποποιεί έχει την ονομασία Μελόσταγμα. 

Πρόκειται για την μοναδική καθετοποιημένη μονάδα (δηλ. Παραγωγή, Τυποποίηση και Εμπορία) στο Βόρειο Αιγαίο που βρίσκεται σε φάση πιστοποίησης κατά ISO 2200.  Αυτό σημαίνει ότι τηρούνται όλες οι Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές και οι κανόνες υγιεινής για τα εργαστήρια τροφίμων σε όλα τα επίπεδα.

Όλα τα υλικά κατασκευής του Εργαστηρίου είναι εγκεκριμένα, υπάρχει πλήρης αυτοματισμός και ροή παραγωγής (χωρίς επέμβαση από άνθρωπο και ανθρώπινα χέρια) και όλα τα μηχανήματα επεξεργασίας μελιού είναι πλήρως ανοξείδωτα με πιστοποίηση CE

Τα βάζα αποστειρώνονται και υπάρχει ψυκτικός θάλαμος για τη βιολογική καταπολέμηση του κηρόσκορου που αναπτύσσεται στις κυψέλες.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, πολύ σημαντικό είναι για την διασφάλιση – πιστοποίηση της ποιότητας της κάθε παρτίδας «L» υπάρχει και η αντίστοιχη χημική ανάλυση από το Αριστοτέλειο Πανεμιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το μέλι που παράγουν τα μελισσοσμήνη μας είναι από άνθη και αγριολούλουδα από τα βουνά της Λέσβου όπου υπάρχει πληθώρα από αρωματικά φυτά που ανθίζουν διαδοχικά, γι’ αυτό το μέλι μας έχει χαρακτηριστική γεύση, χρώμα και άρωμα.

Θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε ακόμη περισσότερο για εμάς και τα προϊόντα μας.

Media

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Ακολούθησέ μας